Estradni menadžer bez cenzure: Sarajevo postaje Kabul!


 

Јedan od najcenjenijih i najuspešnijih estradnih menadžera iz Bosne i Hercegovine je Mario Softa. On je čovek koji nema dlake na jeziku i zato ga mnogi cene. O trenutnoj situaciji na muzičkoj sceni u Bosni i Hercegovini, menadžer upravo bez cenzure priča u intervjuu za Balkannow.
Otkrite nam kakva je trenutno situacija ma muzičkoj sceni kod vas u Bosni i Hercegovini.
– Kao i u politici i sportu. Užasna i nikad gora! Imamo pet zveda koje čuvaju svoju poziciju,  uzimaju milione, dok ostalih dvadeset i pet pevača skupljaju mrvice. Ali bukvalno. Oni hodaju kao muve bez glave, a pola njih ne živi u glavnom gradu BIH, a žele da prave karijere. Kako bih vam rekao, oni se boje tramvaja, liftova u zgradama i urbanog načina života i mi jednostavno iz godine u godinu tonemo u dubiozu. Beograd nam je uzeo sve pevace sto imalo valja i postali smo njihovi kmetovi.
Na šta konkretno aludirate?
– Televizijske stanice su užasne. Nema profesionalnih urednika. Takođe, urednice liče na transvestite, a produkcija je na nivou 90 – tih godina. Naš glavni grad Sarajevo od pola miliona stanovnika sveden je na jednu diskoteku, jedan klub , i jedan restoran. To  vam sve govori gde živimo. Recimo, Budva od 15 hiljada stanovnika ima pet vrhunski diskoteka svetskog nivoa.
Dobro. Ko se danas bavi poslom u kojem ti odlično plivaš tolike godine?
– Pre svega, moram da kažem da ovim poslom ne može svako da se bavi. Ja uvazavam samo dva istinska menagera. Na nivou BIH to je Ervin Salihbegović i na nivou regije Boško Janković. Svi ostali su po mom mišljenju klasični indijanci bez firme i licence, koji su do juče bili mesari , konobari, piljari, rudari, automehaničari i vodoinstalateri. Za to nisu oni krivi, već ovi provincijalsko papanski jutube pevaci sa planina koji su od njih napravili menadžerima da bi lječili svoje papansko provincijalske komlekse. To su nepismene osobe koje nikad nisu imali pečat u pasošu , i sluze im za razvoženje dece u školu, zena kod frizera , kupovinu namirnica i pranje automobila. Prave, časne i istinski menadžere  su zamenili samoproglašeni propali kriminalci , koji pevacima bez karaktera morala i principa govore šta će da rade i upravljaju njihovim karijerama kako oni žele.
Objasnite nam kakva je po vašem mišljenju situacija u Sarajevu?
– Nadovezaću se na citat predsednika republike srpske Milorada Dodika koji je rekao da je Sarajevo Teheran. Ja njemu na to odgovaram: “Hvala vam gospodine Dodik na komplimentu , jer da je Teheran, ja Mario softa bi bio najsrećniji čovek u ovoj državi. Jer da je Teheran civilizaciska metropola u grad sa velikim kulturnim dešavanjima, ja ne bih morao da tezgarim sa pevacima po  hrvatskoj i donosim novac u Sarajevo, nego bih radio u svom rodnom gradu kao pre sedam godina. Nažalost, Sarajevo se pretvorilo u Kabul, gde imate više sisa i nargil barova nego u Istanbulu. Taj otrov koji naša deca puše i truju se od toga možemo da zahvalimo gradonačelniku , premijeru i ministru kulture, jer su oni napravili Kabul od Sarajeva. Oni nemaju viziju da vode glavni grad i takozvani krimosi sa kockasto telećim glavama u Sarajevu još zive u 90  – tim godinama, nose trenerke i imaju idole kao pokojni Aleksandar Knežević Knele.

Kako je publika prihvatila vašu pesmu “Džukele” koja je upravo namnejena ljudima o kojima pričate?

– Fenomenalno! Postala je himna svom ološu koji se nakotio u našem glavnom gradu i doneo svoju nekulturu  i sad vlada sa njim bez osećaja onog pravog sarajevskog duha lepote i šarma, humora i harizme po čemu smo prepoznatljivi u Evropi.
Poznato je da si veliki protivnik Trebevičke žičare.
– To je najveća propast grada Sarajeva u 21 veku i ovih komunističko pederskih ministara koji ga sad vode i vladaju. Šta će nama propala Grašova investicija kad dobro znamo da je Geas u gubitku 300 miliona, jer nama treba zdrava i moderna investicija koji svaki normalno rođeni sarajlija zagovara, a to je Igmanska žičara od Hrasnice do vrha Igmana
Da pređemo malo na intimna pitanja. Kada ćeš ti da staneš na ludi kamen?
 – Tacno da nemam devojku, samo seksualne veze i taj način života mi je dojadio. Voleo  bih da nađem srodnu dušu. Nažalost, mnogo je danas klošarki koje glume neko ludilo. recimo ja izvedem devojku na večeru, a ona drži času za vino kao ručku od bicikla. Naručim joj ribu  ona traži ajvar. Valjda će me bog pogledati i da me 2018.godine spoji sa damom kakva dolikuje mom profilu.