ESMA REDŽEPOVA PREMINULA U 73. GODINI „Goli dolazimo na ovaj svet, goli i odlazimo s njega“


Pesma se ovih dana neće čuti u Skoplju, jer je kraljica romske muzike Esma Redžepova otišla na večni počinak.

U 73. godini izgubila je bitku sa teškom bolešću, koja ju je mučila do poslednjeg trenutka, ali je, uprkos tome, sve do kraja leta nastupala širom sveta.

Esmu su voleli svi. Bila je skromna žena koja je odgojila mnogo dece, a sama je odrasla u siromaštvu. Otac je čistio cipele, dok je majka bila domaćica. Prvi put se pojavila na muzičkom takmičenju davne 1953. godine, kada je osvojila prvo mesto. Tri godine kasnije snimila je pesmu „Čaje šukarije”, koja je postala pravi hit za samo mesec dana. Tada je upoznala Stevu Teodosievskog, budućeg supruga i mentora. Za njega se udala posle deset godina.

– Steva me je prosio od 18, pa sve do 23. godine. Prosio me je, a ja sam potajno volela drugog čoveka. Na kraju sam se udala za njega. Otac nije doživeo da me vidi kao nevestu, ali su zato moja braća i sestre, kao i majka, bili na mom venčanju – rekla je Esma u svom velikom intervjuu za „Balkansku ulicu”.

S druge strane, nikada je nije zanimao novac i uvek je sve davala drugima. Mnogi će je pamtiti po izjavi da joj novac ništa ne znači.

– Meni je život bitan ako mogu nekome da ga produžim. Ako imam dva, da jedan podelim sa nekim. Šta znam ja, ovaj svet gledam malo drugačije. Goli dolazimo na ovaj svet, goli idemo, samo toga da smo svesni, samo treba da pravimo dobra dela, a ne loša – rekla je u jednom intervjuu kraljica romske muzike.

Svetsku muzičku scenu osvojila je vrlo brzo, njene pesme su obožavali da slušaju veliki državnici poput Tita, Gadafija, Hruščova, Sadama Huseina, Indire Gandi i mnogih drugih. Jednom prilikom je otkrila da je sa Titom prodavala autobuse i oružje na Brionima.

Nisu bile rođake, ali su bile bliske: Esma i Usnija Redžepova

Nisu bile rođake, ali su bile bliske: Esma i Usnija Redžepova

– Jovanka je bila jedna divna osoba, dosta pažljiva i mila. Jednom smo bili zajedno na Brionima, tada je i Gadafi bio tamo. Tog jutra je Jovanka pravila frizuru, a ja sam se šetala pored mora. Naiđe Tito i pita me što ja ne pravim frizuru. Ja mu kažem da nosim turbane, a on onda reče: „Ajde ti i ja nešto da uradimo.“ I tako mi odosmo da prodajemo Gadafiju autobuse i oružje. Kad smo se vraćali u hotel, on kaže: „Samo ti i ja smo zaradili danas pare i zaslužili smo duplu porciju, svi drugi su samo spavali i uživali“ – otkrila je svojevremeno pevačica.

Među Redžepovinim hitovima su pesme „Zašto si me, majko, rodila”, „Opa, nina, nina, naj”, „Čaje šukarije”, a u karijeri je održala više od 22.000 koncerata, od čega je čak jedna trećina bila u dobrotvorne svrhe. Sa ansamblom „Teodosijevski” je snimila 108 singl ploča, 20 long-plej ploča, 32 audio-kasete, 15 kompakt-diskova, šest video-kaseta i bezbroj radio i televizijskih emisija. Pojavila se i u čak šest dokumentarnih filmova.

Esma Redžepova

Esma Redžepova

Imala je 48 dece i preko 120 unučadi

Nikad nije rađala, ali je usvojila 48 dece, od toga 47 dečaka. Njen suprug nikad joj nije dopustio da radi nešto što bi je udaljilo od pevanja i nastupa. Nikad u životu nije ni kuvala, ni čistila, jer je tvrdio da para šteti glasnim žicama. To ju je neki put veoma ljutilo jer je obožavala da kuva, a on joj to nije odobravao i uvek je imala kućnu pomoćnicu. Decu su odlučili da usvoje jer su najčešće dolazila iz romskih porodica koje su bile teški socijalni slučajevi. Da bi ih sačuvali od domova ili ulice, Stevo ih je podučavao sviranju raznih instrumenata i danas su svi oni muzičari u nekim orkestrima i pošteno žive i zarađuju. – Nije tajna da Steva i ja nismo mogli da imamo svoju decu, ali usvajanjem smo se ostvarili kao roditelji više od ostalih. Ima žena koje su rodile desetoro ili dvanaestoro dece, ali mislim da sam jedina na svetu koja je majka četrdeset sedmoro sinova – rekla je jednom prilikom Esma.

Izvor: alo.rs