Albanci iz inostranstvo masovno dolaze u Makedoniju da bi glasali za federalizaciju drzave


Makedonski Albanci koji zive uglavno u zapadno evropskim zemljama dolaze masovno avionima i autobusima kako bi glasali na sutrasnjim parlamentarnim izborima u Makedoniju. Albanci u velikom broju dolaze i sa Kosova kako bi glasali kod svojih rodzaka. Velika motivacija albanaca sa Kosova, Svicarske, Njemacke ne iznenadzuje analiticare koje smo konsultirali. Kosovski novinari komentarisu da prvi put njihovi sunarodnici u Makedonija imaju ponudi koja znaci poboljsanje statusa i koja na kraju bi pomogla da albanci postanu konstitutivni faktor i dobiju to sto su zasluzili jos 2001 godine, kad su bili oruzani sukobi, a to je jos iedna drzava albanaca na Balkanu. Za prvi put ovo nudi i iedna makedonska stranka, opoziciski SDSM, sto njima daje dopunsku garanciju da ce se ovakva obecanja ostvariti. Dosad albanske stranke su obecavale veca prava, a onda su sledila opravdanja da zbog dominantnog makedonskog koaliciskog partnera u Vladi nisu mogli to ispuniti. Sad tu politiku federalizacije zemje zastupa i proklamise lider opozicije Zoran Zaev, koji se sastao i sa prvog coveka albanske dijaspore Musom Ljamlarijem i nedavno obecao federalizaciju Makedonije sve sa cilem da bi pridobiju albanske glasove.

Prema nasim informacijama Ljamalari organizira grupe Albanaca sa Kosova i dijaspore koje bi trebalo da dodzu i glasaju na izbore koi ce se odrzati sutra. Albanci bi glasali za federalizasiju koju je obecao SDSM i Zoran Zaev sa putnim ispravama izdate sa strane tehnickog ministra, postavljenog sa strane SDSMa.

Vecina Makedonaca zestoko se protive na ovaku antimakedonsku politiku Zaeva i ne podrzavaju prvog coveka makedonske opozicije jer misle da negova obecajna data Albancima bili bi pogubni za makedonske nacionalne interese i iste bi omogucile urusavajne ustavnog poretka drzave, federalizaciju i raspad drzave.